Isthmus

Dominion & Valley Road apartments.

Just 4km from Auckland’s CBD, and within the established Mt Eden suburb, the 5,200m2 site on the corner of Dominion and Valley road has swift and frequent public transport services through to the city, and is well catered for with supermarkets, food & beverage and a range of other services. Isthmus has been working with Panuku Development Auckland to create a benchmark residential intensification proposal for this site.

Currently occupied by a series of small single story warehouse and shopfronts, the development gently intensifies this under-utilised space by mediating the transition between the dual conditions of commercial strip and leafy residential suburb. Hybrid typologies for living and working promise to enliven the area.

Four building blocks are arranged to maximise site potential, while fitting with its existing urban context. The blocks are arranged north-south to offer good solar access for each of the 102 units (one, two and three bedroom).

The buildings themselves reference the heritage and character of Dominion Road with the use of robust materials in a formal arrangement that has an overlay of ‘ad-hoc’ additions articulated on the exterior of the buildings to bring depth to the architecture. The design integrates extensive street character assessment and high levels of consultation with various stakeholders.

The project is currently lodged for resource consent with the Auckland Council and will be a notified application with a hearing date that is to be confirmed. It has been through consultation with both local board and the Auckland Urban Design Panel.

Opening up the harbour with a floating archipelago.

Welcome home to the Auld mug. The latest Paper Boy features the Isthmus design concept for the next Americas Cup.

The brief  was to choose a site for an America’s Cup event to be held, and suggest the amenities that could accompany it – be they parks, housing, transport links, or other more outlandish suggestions.

The theme of our concept was:
Ki te kahore he whakakitenga ka ngaro te iwi – Without foresight or vision the people will be lost.

The Maori proverb urges a progressive future for the unification of our people. The America’s Cup is Now Aotearoa’s Cup – The quote made famous in 1995 is translated to give it new meaning, a new purpose and a new origin. America’s Cup has traditionally been an event that is participated by the world’s wealthy boating community – here an opportunity exists.

Inspired by Christo’s floating piers, a promenade is draped over the Waitemata Harbour meandering towards a scaffolded floating pavilion. The pavilions create a new cultural and spectator experience accessible by everyday people. Playfully the promenade moves back and forth connecting land, sea and people. The promenade democratises the water and becomes an extension of the public realm. A synthetic archipelago challenges perception and provokes contemplation. Sitting on the edge between manmade, nature and the spectacle that is the Americas Cup.

 

Children’s garden – a living classroom.

Recently Wellington City Council held an open day at the Children’s Garden in the Botanic Gardens. The project is still a little way off completion so this was not the offical opening – that will be in the spring.

The Children’s Garden is going be a hands-on, playful landscape where children are free to explore and interact with nature with a focus on learning through enjoyment about plants for food, fibre, construction and medicine.

“When the garden is fully up and running, there will be hands-on activities that help students understand the importance of plants in our lives. These education sessions will be based around themes of sustainability, interconnectedness and culture to encourage respect for the natural environment and the importance of plants – now and for the future.” – Councillor Peter Gilberd

Dealing with complex levels, and carefully working around exisiting trees, the design has woven a multi-layed sequence of spaces that will delight and educate children (and adults) for generations to come. A pavilion building for indoor education sessions is integrated into the garden.

This project is the largest investment in the Wellington Botanic Garden since the duck pond was built more than 18 years ago.

Vinegar Lane tipping point.

The new urban quarter of Vinegar Lane has reached a tipping point – more of it is built than unbuilt.

Masterplanned by Isthmus, owners of the 30 freehold lots have been free to select their own architects to design buildings that slot into the urban design framework. Designs are informed by the Vinegar Lane Design Manual which seeks to provide variety within the whole. Each lot is permitted 100% site coverage and a 4 storey (15m) height limit. Resource consents for each lot were pre-approved; leaving detailed designs to pass through the Vinegar Lane Design Review Panel and ACs’ building consent process. If the pre-approved resource consent envelope was challenged, new consents had to be applied for (this has happened in a couple of cases).

So, while construction is yet to begin on a number of lots, it’s now possible to imagine what Vinegar Lane will feel like when complete. When fully built-out the site will yield a density of 190 dwellings per ha gross (including lanes within the site), or 280 dwellings per ha net. High density mixed-use achieved within a mostly 4-storey height envelope.

We believe this ‘kiwi urbanism’ approach can be adopted elsewhere across the city. Such development could increase the density of the inner suburbs massively while maintaining the fine-grained variety that feels right for Auckland. Choosing the right sites, without resorting to bulk and height, and dividing them up into small and affordable parcels, puts development in the hands of small-scale private investors. Most of the lots will be owner-occupied, while also generating an income from commercial and residential rents. At Vinegar Lane baby boomer savings are being used to build a new Auckland.

Kopupaka Reserve awarded as World Landscape of the Year for 2016.

From among ten finalists from around the globe, Kopupaka Park was selected by the jury as World Landscape of the Year 2016 at the World Architecture Festival in Berlin. David Irwin and Grant Bailey attended to present the scheme – each team had 10 minutes to present.

The jury said:

“Inspired by woven baskets for catching eel, Isthmus has developed an innovative river-wall system of interlocking timbers,”

“Simple yet sophisticated engineering allows the baskets to retain silt and create habitats which will shift and change over time.”

We’d like to thank the whole design team, and especially our client, Auckland Council, for always believing in the potential of the project.

As featured on Dezeen.

World Architecture Winner – Transport Award

The pedestrian bridge that links Onehunga to the newly created Taumanu Reserve has beaten dozens of projects from across the world to win the 2016 WAN Transport Award. It is a joint winner with Denmark’s busiest transport hub.

Isthmus Group won the award with for Taumanu Reserve Bridge in Auckland, and Gottlieb Paludan Architects and Cobe Architects joined them in first place with their design for Nørreport Station in Oslo.

Taumanu Reserve Bridge restores a connection to a re-imagined coastal landscape created after motorway development in the 1970s severed the local populace from the sea. To resolve the problem of a park in two parts, a bridge of sufficient form and experience was required to stitch the halves together, with a legibility that was of the park and not the motorway. Beautifully balanced and proportioned, the bridge moves into the adjacent constructed and planted landforms and abutments and is bookended by basaltic concrete panels. The jury praised the resulting seamless integration of the bridge with the landscape. Catherine said: “I think the design is innovative. It stands out, it does exactly what it says it’s going to do. It links to the beach, it looks like the beach. Beautiful to walk across, beautiful to look at, with function & form – it ticks all the boxes for me.” Artwork on the bridge’s interior timber panelling was commissioned with guidance from the project’s Maori advisors. The resulting contemporary design was carved by machine, while in counterpoint anodized aluminium shells adorn the gateway upstands. Anthony appreciated the intricacy of the design, stating: “The detailing is fantastic. I think this project is beautiful and a very unusual and sensitive solution to a problem.” 

Selected for their experience and expertise in the field of transport design, the judging panel discussed the shortlisted projects at length in order to come to a decision. This year’s jury were: Catherine Hallett, Technical Sponsor for River Crossings at Transport for London, Anthony Leslie, Vice President of HOK, Bridget Rosewell OBE, founder and senior partner at Volterra Parners, Steen Trojaborg, Managing Director and Partner at DISSING+WEITLING, and Chris Williamson, co-founder of WestonWilliamson+Partners.

The other 4 shortlisted projects were:

  • Porto Cruise Terminal, Portugal
  • Train Control Centre Utrecht, Netherlands
  • Siilitie Metro Station, Finland
  • Bowen Place Crossing, Australia

Te Rangi Hiroa Youth Park

In October kaumatua from Ngati Whatua o Kaipara blessed the Te Rangi Hiroa Youth Park and officially opened this new community space.

The design concept is based on a consolidated diamond shape of activity called Waharua kōpito. Tāniko is a traditional method of decorative maori weaving used especially to decorate the borders of fine garments, based on geometric triangle and diamond shapes. The literal translation is ‘a point where people or events cross’. The pattern is a reminder that change occurs at such meeting points. The concept relates to the wedge of the youth facility forming a diamond pattern with the triangular shaped wedge of the Cycle Hub, with the Whanau Area at its heart. It also reflects the idea of bringing youth (and whanau) together in a purpose built space, and opening up opportunities for adventure and challenge.

In consultation with the Auckland Council and the local community board the youth space was designed to reflect it’s people and place. The theme of “found object” runs through the reserve giving it a rustic aesthetic in a refined way while sticking to a selected colour palette. Transformed from previously unusable land to a destination that maximises play experiences the reserve has quickly become a destination of choice for local youth.

Isthmus Design Team: Helen Kerr, David Gregory, Sean Burke, Alfred Chan
Other Consultants: Thomas Civil
Contractor: Dempsey Wood
Client: Auckland Council
Playground Supplier: Playrope

Porirua Kiosk wins NZIA Award.

Our team was excited to receive a Small Project Architecture Award at last week’s NZIA Local Awards in Wellington for the Porirua Kiosk. This small, strategic building is part of a much larger picture of urban revitalisation and in many ways symbolises a new lease of life for Porirua’s city centre.

Citation: “The building accommodates two small food and beverage outlets as well as public bathrooms; amenities which are not typically closely coupled. However, through clever planning and screening this finely crafted ‘object’ works. Timber, glass and metal combine to create a very robust yet welcoming facility in what has been a challenging area. Through the deployment of simple patterns and bright colour, a subtle Pacifica theme is evoked, especially when shadows from the glass canopy fall across the structures timber skin”.

Volcanic play at Otahuhu

A few months ago Auckland Council completed Tōia, a multi-purpose facility which includes a new library, aquatic centre, outdoor water play area, community garden and a new playground. Isthmus were engaged as the designers of the playspace portion and basketball court within the new recreation precinct, in close coordination with Bespoke landscape architects.

Inspired by the craters of extinct volcanoes in the Otahuhu area and wider Auckland isthmus, a series of ‘play craters’ provide creative play opportunities for a range of ages. Play is based around; climbing, jumping, balancing, scrambling, swinging, spinning and sliding. Each crater contains a specific play element selected to be reflective of volcanic activity. For example, the trampolines spring you from the ground, the pipes form tunnels or ‘tubes’, there are balancing games where the ground rocks and moves, even the crater edges are designed to be playable.

“Along with the library ramp, it’s the landscaping by Bespoke Landscape Architects that brings this leisure complex together. The skilful integration of the outside basketball court and the adjacent children’s playground (Isthmus Group) breathes new life into the David Lange memorial.” – , Metro

 

The existing site contour, sloping from the road into the park, is used to advantage with the craters terracing down the slope into the site. Water and sand play is incorporated into the space in a series of stone edged craters stepping down the hill, providing a visual connection to the splash pad and pools beyond.

A looped pathway, concrete with white shell within the aggregate mix, connects the craters and provides a platform from which to discover and explore the different play craters, with a grass bank providing an informal connection to the civic space where social basketball players can be observed from the new terraces.