Devonport Wharf Building

Activating the existing facade of the wharf building via a folded canopy of steel and glass over a new boardwalk.

As part of a wider urban renewal project for Devonport Village, this project involves the insertion of a contemporary canopy and revitalisation of the façade edge to the new boardwalk space along the east elevation.

Building on a concept design by Jasmax and Sills van Bohemen, the new canopy hovers over the boardwalk on cantilevered steel outriggers. Hanging from the underside of these outriggers is an expressive soffit of anodised and folded black metal and glass.

The existing façade has been unlocked by the extensive use of sliding glass panels that will allow tenants to activate the new boardwalk plaza. To the south end of the elevation, the façade is pushed deeper into the existing fabric to create a recess that marks a new public entry to the ferry terminal. This entrance has hovering panes of glazing that punch light deep into the building and mark the entrance with a lightness of touch.